RZ F-DAY's Recepty na fajnové koláče
Recepty na fajnové koláče

Recepty v PDF - na stiahnutie

 

Alenkin koláč - ovocný
miera 2,5 dcl pohár
2 poháre kryštálový cukor, 2 poháre polohrubá múka, 1 pohár vody, 1 Hera, 2 polievkové lyžice kakaa, 1-2 polievkové lyžice rumu, 3 vajcia celé, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor,
kokosová múčka alebo mleté orechy na posypanie

Cukor, vodu, Heru, kakao - dáme do hrnca a necháme prevariť, zmes necháme vychladnúť. 1 pohár z nej odoberieme na polevu na záver. Do zbytku zmesi pridáme celé vajcia, rum, preosiatu múku s práškom do pečiva, vanilkový cukor a dobre rozmiešame /mixérom/ a vylejeme na vymastený a vysypaný plech /polohrubou múkou/. Dáme na 5-10 minút zapiecť do rúry, vytiahneme a posypeme pripraveným ovocím /čerešne, jahody, maliny, strúhané jablká, hrozienka v rume, zavárané ovocie...čo máme k dispozícii, výborný je aj bez ovocia/ a dáme späť piecť do rúry. Po upečení /20-40 min. na 180 st C, podľa typu rúry/, vytiahneme a vylejeme na povrch z pohára odloženú kakaovú zmes, vrch posypeme kokosom, prip. mletými orechami.

 

Alicine muffiny
Suroviny: 3 vajcia, 10 dkg kryštálového cukru, vanilkový cukor, deci teplej vody, deci oleja,250 g hladkej múky, pol balíka prášku do pečiva
Postup: Vyšľahať žĺtky s cukrom do penista. Pridať teplú vodu. Šľahať. Pridať olej. Šľahať. Pridať múku s práškom do pečiva. Miešať Pridať vyšľahané bielka so štipkou soli.
Cesto vlievame do papier. košíčkov. V polovici vlievania pridať ovocie, čokoládové kúsky, al iné a zalejeme druhou polovicou cesta. Pri čokoládových pridáme 2 lyžice kakaa, 2 lyžice rumu a posypeme kokosom. Pečieme 25-30 minút pri 180 stupňoch.

 

Banánová bábovka
4 vajíčka, 200g práškový cukor, 1 vanilkový cukor, ½ prášku do pečiva, 200g PLH múky, 1 väčší zrelý banán, 1 dcl vody, 1dcl olej
Bielka z vajíčka vyšľaháme na tuhý sneh, cukor+ žĺtka + vanilkový cukor vymiešame, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu a premiešame.
Pridáme múku s práškom do pečiva. Nakoniec vymiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Pečieme 40 – 45 minút pri teplote 180 st.

 

Bezlepkový koláč lenivej gazdinej
3 vajcia, 15g kryštálového cukru, 180g nemletého maku, 180g bezlepkovej múky mix c, 180g bezlepkovej múky Manyler, 3,5dcl mlieka, 110g olej (1/2 šálky), 1 šľahačková smotana, 1 bezlepkový prášok do pečiva, 1 čl guaranovej gumy, lekvár + kokos na hotový koláč
Postup: Vajcia vymiešame s cukrom. Odložíme trocha múky, do nej primiešame prášok do pečiva + guaranovú gumu a vmiešame do zmesi, až keď sú ostatné ingrediencie vymiešané. Postupne pridávame namletý mak, múku, vlažné mlieko, olej, šľahačku.
Cesto vylejeme na vymastený a bezlepkovou múkou vysypaný plech. Dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 180 st. na 25 minút. Upečený koláč natrieme lekvárom a posypeme kokosom.

 

Čokoládový koláč F-DAY
5 ks vajíčko, 1 hrnček kryštálový cukor, 1 hrnček olej, 1 hrnček, Granko/kakao (pomer 1:1), 1 hrnček polohrubej múky (v bezlepkovej verzii mleté lieskové orechy), 1/2 prášok do pečiva, marhuľový/ríbezľový džem
1 hrnček = cca 280 ml
Poleva: 250 ml smotana na šľahanie, 250 g čokoláda na varenie
Postup je celkom jednoduchý, celé vajíčka vymiešame s cukrom, potom pridáme olej, kakao a múku(orechy) zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° cca 45 minút. Teplotu a čas pečenia treba prispôsobiť výške korpusu. Ak použijete menší plech a cesto je vyššie, treba teplotu pečenia znížiť na cca 160 a piecť cca 60 min. Kým sa koláč pečie, môžeme si pripraviť polevu. Do hrnca si vylejeme šľahačku a pridáme nalámanú čokoládu. Na miernom ohni ju miešame až kým nie je hladká bez hrudiek a nezhustne. Po upečení a vychladnutí koláč vyklopíme, rozkrojíme, môžeme pokvapkať trochou silnej kavy(nie je povinné), potom ho potrieme džemom a preložíme hornou vrstvou koláča. Postup zopakujeme a na koniec vrch polejeme pripravenou polevou. Dáme stuhnúť do chladničky a servírujeme s čerstvým ovocím, najlepšie sú jahody alebo maliny.

 

Dúbravské tajomstvo Miznerovcov
Suroviny: 5 vajec, 250g práškového cukru, 1bal prášku do pečiva, 1bal vanilka cukor, 100ml oleja, 100ml vody, 250g polohrubej múky, 1PL kakaa
Puding: 1l mlieka, 4PL kryštálového cukru, 2 bal jahodového pudingu
Šľahačka: 2 ks pochúťkovej smotany, 1 šľahačka, 2 bal vanilka, 1 bal stužovač
Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, vodu. Nakoniec sneh z bielkov a múku s práškom do pečiva. Dve tretiny cesta vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Do zvyšného cesta pridáme kakao a vylejeme na biele cesto. Uvaríme puding. Klasicky ako sa píše na obale. Horúci puding po malých dávkach vylejeme na surové cesto.
Pečieme na strednej mriežke pri 180st. Vyšľaháme smotany s cukrom a natrieme na vychladnuté cesto. (1 smotanu na šľahanie a 2 pochúťkové.) Nemusí byť úplne studené, len aby nebolo horúce. Nakoniec posypeme Grankom a uložíme do chladničky. Stuhnutý koláčik nakrájame a papáme.

 

Dva roky prázdnin
6 celých vajec, 350g kryštálový cukor, 2ks vanilkový cukor, 250g Hera kuchynskej teploty, 500g biely jogurt, 350g hladká múka, 2 ČL prášku do pečiva, 300g kokosová múčka
Postup: Všetko postupne metličkami šľaháme. Od múky iba zľahka primiešavame.
V trúbe vyhriatej na cca 270-280st pečieme 25-30min do bledo hnedej farby
Poleva: 2 poháre H2O + 350g Kryštálového cukru a povaríme. Po upečení koláč polejeme touto polevou.

 

Gaštanová torta bez múky – Fajnová
4 vajíčka, 100g práškového cukru, 100g mletých orechov, 100g natopeného masla, 250g gaštanového pyré, Poleva: čokoláda + Cera
Postup: Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme natopené maslo. K tomu pridáme pomleté orechy a vyšľahané bielka. Nakoniec do masy pridáme nakrájané gaštanové pyré a dobre prešľaháme!
Dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 180st.C cca 30min (treba odsledovať podľa rúry)
Na koniec si pripravíme polevu z čokolády a Cery a vylejeme na tortu.

 

Grilážky:
250g kryštálový cukor, 250g maslo, 1 salko, 2 hrste pomletých orechov, 1 tortové oblátky,
Postup: 1. v panvici s poriadne hrubým dnom necháme skaramelizovať cukor pri úplne nízkej teplote
2. do rozpusteného karamelu vložíme maslo, riadne zasyčí ale netreba sa zľaknúť, rozpusti sa, stále treba miešať
3.vylejeme kondenzovane mlieko a necháme poriadne prebublať, keď je hmota už kompaktná, nasypeme orechy a už iba premiešame, odstavíme z ohňa a necháme čiastočne vychladnúť. Naplníme oblátky a zaťažíme.

 

Hrnčekový koláč
Potrebujeme: 2 šálky (6 dcl) polohrubej múky, 1,5 šálky práškového cukru, 1 šálka oleja, 1 šálka mlieka, 2 vajcia, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 hrsť orechov podrvených na väčšie kúsky, 1 väčšie jablko ošúpané a pokrájané na malé kocky, podľa chute čokolády pokrájanej na malé kúsky,
Postup: Vymiešame celé vajíčka s cukrom. Pridáme olej, potom mlieko. Neskôr múku a prášok do pečiva. Na záver zľahka primiešame orechy, jablká a kúsky čokolády. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre na 180 stupňov.
Na vrch koláča dávame čokoládu, ale len také nitky (nie vrstvu)

 

Chocolade chip cookies
1 šálka=250ml
(1)Zmiešať v zvláštnej miske: 2a pol šálky polohrubej múky, 1 lyžička sódy bicarbóny, 1 lyžička soli
(2)Zmixovať spolu: 250g zmäknutého masla, ¾ šálky kryštálového cukru, ¾ šálky utlačeného hnedého cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu
2 vajcia, 2 šálky čokoládových čipsov, 1 šálka sekaných orechov
K (2) po jednom pridať vajcia, medzitým dobre pomiešať, nakoniec vmiešať múku z misky (1) v mixéri, potom zľahka vmiešať čipsy a orechy
Lyžicou položiť malé hrudky na nevymastený plech (3x4). Piecť v rozohriatej trúbe na 190-200st 9-11min až kým nie sú zlatohnedé. Po vybratí nechať 2 min. Na plechu, potom podobrať, nechať celkom vychladnúť.

 

Hrnčekový
2hrnčeky pol. múka, 1hrnček kryš. cukor, 1hrnček mlieko, 1/2hrnčeka olej, 2 vajcia, 1vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1lyžica kakao, 100 g čokoláda na varenie, hrozienka/nemusia byť/
Postup prípravy receptu
Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Varovú čokoládu nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo nakrájame na menšie kúsky. Nemusia byt extra malé...lepšie chutí, keď sú tam kúsky čokolády a zamiešame ju do cesta.
Cesto vylejeme na olejom vymastený a mukou vysypaný plech a upečieme cca 180C pol až trištvrte hodiny. Ja tieto koláče pečiem stále radšej pomalšie. Potom pekne narastú a sú naozaj vysoké.
Po upečení koláč potriem lekvárom a posypem strúhanými orechami.

 

Jablčník (dľa našej drahej a vzácnej prababičky Evičky Fischerovej-Martvoňovej)
Okrem hlavných prísad potrebujeme zopár navyše ako vytrvalosť s cestom, nebojácnosť(cesto sa môže pri pokladaní na plech roztrhnúť – vôbec to nevadí, pretože sa pri pečení pekne spojí – ak nie, posypané orieškami si to aj tak nikto nevšimne 
60dkg hl. múky, 25 dkg cukru, 25dkg masla, sóda (2-3l), 15-20 l mlieka, jablká
Vymiesiť na doske, cesto na dvoje rozdeliť, plniť olúpanými, na trielku pokrájanými jablkami (10 väčších jabĺk). Vrch potrieť vajíčkom a posypať posekanými orechami/orieškami.
Jabĺčka posypte vanilkovým cukrom, aj škoricou, pečte asi na 180st.

 

Jablkový koláč
0,5 kg polohrubej múky, 1 palmarín, 2 vajíčka, 200g práškového cukru, 0,5 prášok do pečiva
Všetko zmiesime, rozdelíme na 2 časti. Jednu časť rozváľame, dáme na ňu nastrúhané jablká s cukrom a škoricou a prikryjeme druhou rozváľanou časťou cesta. Pečieme na 200 st. 25-30 min.

 

Karamelové rezy
Cesto 1: 4 bielka, 20dkg cukru, vymiešame nad parou a pridáme 25dkg orechov
Cesto 2: 4 vajcia, 4 PL cukru, 4PL hrubej múky vymiešame ako piškótové cesto
Plnka: 1dl silnej kávy, 20dkg cukru varíme a miešame, kým sa cukor nerozpustí a po vychladnutí spojíme s vymiešaným krémom: 25dkg masla, 4 žĺtka
Prvé cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, naň dáme druhé cesto a upečieme v stredne teplej rúre. Po upečení prevrátime aby piškóta bola na vrchu a potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.

 

Kinder mliečny rez
CESTO: 8 vajec,8 polievkových lyžíc PL kr. cukru,2 PL oleja,10 PL polohr. Múky, trochu pr do peč,2 PL kakaa
KRÉM: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany 200ml alebo 1 400ml, 3 PL medu, 1 vanilkový cukor
POSTUP: Rozdeliť vajíčka, vyšľahať bielky, žĺtky s cukrom a olejom vyšľahať do penista, pridať kakao, múku a sneh a zľahka zmiešať, rozdeliť na dva plechy( vymastené a vysypané múkou), piecť 8 minút na 180 až 190 stupňov, po vychladnutí naplníme plnkou , kyslé smotany vymiešať s medom a s vanilkou , vmiešať na tuho vyšľahanú šľahačku, jeden plát natrieme plnkou, prikryjeme druhým plátom a nakrájame. Dobrú chuť!

 

Kokosový koláč
2 poháre polohrubej múky, 1 pohár cukru, 1 pohár mlieka, 1/2pohára olej, 2 vajcia, 1 vanil. cukor, 1 prášok do pečiva
Všetko spolu vymiešať, vyliať na vymastený plech a na surové cesto vysypeme 200g kokosu + 1 pohár cukru.
Dáme upiecť. Na horúce cesto vylejeme 2-3 sladké smotany – nešľahať!

 

Koláč čo aj ja viem upiecť
60Dg polohrubej múky, 2dl oleja, 3 vajcia, prášok do pečiva, 30 dkg cukru, 100g hrozienok, 2 polievkové lyžice kakaa, 1/2l kyslého mlieka, acidka alebo kefíru, 100g čokolády Milka alebo inej orieškovej alebo hocakej nakúskujeme.
Všetko dáme do misy, vymiešame varechou. Dáme na vymastený a vysypaný plech a pečieme asi 35-40 min.
Poleva: Upečený koláč natrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou: 200g čokoláda a 150g Hery.

 

Linecké s orechami
Suroviny: 140 g masla(môže byť aj HERA), 5 žĺtkov, 100 g práškového cukru, 250 g hrubej (môže byť aj polohrubá) múka, 1 vrecúško prášku do pečiva, 1 dl mlieka, 200 g pikantného džemu (najlepšie ríbezľový)
Snehové cesto: 5 bielkov, 200 g práškového cukru, 200 g orechov
POSTUP: Maslo s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame žĺtka. Nakoniec vmiešame múku s kypriacim práškom a mlieko. Dáme na vymastený, múkou vymastený plech(alebo použijeme papier na pečenie).
Pečieme vo vyhriatej rúre (elektrická rúra 180), kým nezačne cesto ružovieť. Potom vyberieme, potrieme džemom a snehovým cestom. Znížime teplotu (elektrická rúra 150) a dopečieme.
SNEHOVÉ CESTO: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, primiešame cukor a znova dobre prešľaháme. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Miesto orechov môžeme dať kokosovú múčku v kombinácii s marhuľovým džemom, gramáž ostáva rovnaká.

 

Mrkvový koláčik
300g mrkvy, 5 vajec, 220g hnedého cukru, 175g hladkej muky, 2 lyžičky vanilkového cukru, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky strúhaného muškátového orieška, 4 lyžice strúhaného kokosu, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 100ml oleja, 1 lyžicu rumu (nemusí byt), 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry v biokvalite, 2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru, 100g vlašských orechov, 120g ananásu z konzervy, štipku soli, maslo + strúhanka na vysypanie plechu
Na krém: 250g syru typu Philadelphia, Lučina, Mascarpone, 40g masla, 50g práškového cukru, šťava z polovice citrónu
Mrkvu nastrúhať, žĺtky s cukrom vyšľahať, bielky na sneh. Múku zmiešať s vanilkovým cukrom, škoricou, kypriacim práškom, sódou bikarbónou a primiešať k žĺtkom. Pridať olej, rum, mrkvu, nastrúhanú citrónovú kôru, zázvor a opatrne sneh. Dať piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov na cca 60min.
Krém: Zmiešame syr, maslo, citrónovú stavu a práškový cukor a nanesieme na koláč.

 

Ovocno-smotanový zákusok (tzv. žravé rezy) Rácová
Na cesto: 4 vajcia, 120g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 120g polohrubej múky, malá lyžička prášku do pečiva
Na náplň: 2 mandarínkové kompóty(ovocie podľa chuti), 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 lyžičky práškového cukru, 1 balenie stužovača
Na želé: 2 balenia vanilkového pudingu, šťavu z dvoch kompótov – doliať do 750ml vodou, ale najlepšie ovocným džúsom, 2-3 malé lyžičky cukru
Postup: Pripravíme si preosiatu múku, do nej pridáme prášok do pečiva. Plech alebo formu si vystelieme papierom na pečenie a zapneme rúru na 170st. Do nádoby si dáme vajíčka, pridáme krupicový a vanilkový cukor. Vyšľaháme do penista. Postupne pridávame pripravenú múku s práškom do pečiva. Vylejeme na plech a dáme piecť cca 15-20min – cesto má mať zlatistý nádych. Pripravíme si náplň: mandarínky alebo iné ovocie pokrájame na kúsky. Ovocie necháme stiecť na sitku, šťavu odložíme na želé. Do vyššej nádoby dáme stužovač+ šľahačku, cukor a ušľaháme do tuha. Pridáme kyslú smotanu a scedené ovocie. Zľahka premiešame. Plnku natrieme na vychladnutý korpus a dáme vychladiť. Šťavu z kompótu dolejeme vodou, prípadne džúsom. Tekutinu vylejeme do hrnca, pridáme cukor a vanilkový puding, povaríme tak, aby sme získali hustý hladký krém. Želé necháme chvíľu vychladnúť a potom nalejeme na plnku a zákusok dáme vychladiť.

 

Perník od Mišky
400 g hladká múka, 300 g práškového cukru, 2 celé vajcia, 1,5 l oleja, 0,5 l mlieka, 2 polievkové lyžice kakaa, 1kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 perníkový prášok do pečiva, 3 polievkové lyžice slivkového lekváru, 1 kávová lyžička škorice
Postup: Zmiešame teplé mlieko, vajcia a múku. Zvlášť zmiešame cukor, olej, kakao, perníkový prášok, sódu bikarbónu a slivkový lekvár.
Obe masy spolu zmiešame. Pečieme na vymastenom múkou vysypanom plechu. Prvých 20 minút na 200st. potom 15 minút na 150st. Upečený vychladnutý bohato polejeme čokoládou rozpustenou v stuženom tuku.

 

Koláč z piškótového cesta s malinami /Sabovci/
200 g kryštálového cukru, 4 ks vajec, 1 dcl vody, 1 dcl oleja, 200 g hladkej muky, 1 ks vanilkového cukru, prášok do pečiva (skoro cely balíček)
CESTO: 4 žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme vodu a olej a dobre premiešame. Prisypeme preosiatu muku s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo 4 bielkov.
Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút. Neotvárame rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.
POLEVA: 4 lyžice práškového cukru rozpustime s 2 lyžicami vody. na plyne. Pridáme 2 veľké lyžice kakaa. Všetko miešame, kým sa to nerozpusti. Nakoniec pridáme 1 veľkú lyžicu masla.
Keď je cesto upečené, potrieme ho čokoládovou polevou a posypeme malinami /resp iným ovocím, ktoré máme/.

 

Pudingovo-smotanový koláč
4 vajcia, 1 vanilka, 1 prášok do pečiva, 1dl oleja, 1 dl vody, 200g práškového cukru, 200g hladkej múky
Puding: 1l mlieka, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 1 vanilka, 4 lyžice kryštálového cukru
Vymiešať vajcia s cukrom, vanilkou, pridať olej, premiešať, pridať vodu, premiešať, pridať múku s práškom do pečiva a premiešať. Dáme na plech. Vylejeme na to puding – postupne na surové cesto. Pečieme na 150st cca 45 min.
Poleva: 2 kyslé smotany, 4 lyžice prášk. cukru, 1 vanilka
Zamiešať a natrieť na upečený, ešte horúci koláč. Nakoniec posypeme škoricovým cukrom.

 

Spišský jablčník
5 vajec, 1,5 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček oleja, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 čl mletej škorice, 1 čl sódy bikarbóny, 0,5 hrnčeka orechov, 100g čokolády na varenie, 4 veľké ošúpané jablká nakrájané na malé kocky
Celé vajcia zmiešame s kryštálovým cukrom, pridáme olej. Miešame a postupne pridávame múku zmiešanú so škoricou a sódou. Potom pridáme nasekanú čokoládu, nasekané orechy a na kocky nakrájané jablká. Dáma na plech a pečieme 30 minút pri teplote 180st.

 

Strúhaný, tvarohový koláč
400 g hladká múka,150 g práškový cukor,250 g Palmarin, prášok do pečiva,1 žĺtok,4 PL kakaa, tvarohová plnka: 750 g jemného tvarohu,200 g práškový cukor,1 vanilkový cukor, citrónová kôra,3 žĺtky,4 bielky
Vymiesime cesto, rozdelíme na polovicu a dáme zachladiť do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku: tvaroh, práškový cukor, žĺtka, citrónová kôra, vanilkový cukor. Z bielkov si ušľaháme sneh a jemne vmiešame do plnky.
Plech si vymastíme a vysypeme múkou, alebo vyložíme papierom na pečenie, polovicu cesta naň nastrúhame. Rozotrieme tvarohovú plnku a na plnku nastrúhame druhú polovicu cesta. Pečieme na 180 st. 30 minút resp. podľa znalosti svojej rúry :)

 

Šľahačková bábovka
4 vajcia, 3 (dvojdecové) poháre hladkej múky (špeciál), 2 (dvojdecové) poháre jemného kryštálového cukru, 1 šľahačka, 1 prášok do pečiva, lyžica kakaa alebo mletých orechov
Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme šľahačku a neskôr primiešame s práškom do pečiva, Všetko poriadne vyšľaháme. Do polovice cesta môžeme pridať prechy alebo kakao. Pečieme asi 40 minút.

 

Trio rezy
5žĺtkov a 25dkg kryštálového cukru vymiešať. 1 vanilkový cukor, 1 dcl olej, 1 dcl vody pridávať a postupne dobre vymiešať.
Potom pridať 25dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva a nakoniec sneh z 5-tich bielkov.
2/3 cesta vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech. Do 1/3 pridať 2 lyžičky kakaa a vyliať na žlté cesto. Medzitým uvariť puding z 1l mlieka, 2 zlatých klasov, vanilkového cukru a 4 lyžíc kryštálového cukru. Horúci puding vyliať na surový koláč a dať pomaly piecť (aby nakypelo – cca 150st). Na horúci koláč dať 3 pochúťkové kyslé smotany vymiešané so 4 lyžicami práškového cukru. Posypať škoricovým cukrom a nechať vychladnúť.

 

Tvarohový krémeš
Cesto: 300g polohrubej múky, 150g práškového cukru, 150g masla, ½ prášok do pečiva, 1 celé vajce, 1 žĺtok
Plnka: 2 bal. Tvarohu (Pilos), 150g práškového cukru, 0,5l mlieka, 1dcl olej, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 1 celé vajce
Vypracujeme cesto, ktoré dáme stuhnúť do chladničky. Po vychladnutí vypracujeme a dotvarujeme na plech, na ktorý vylejeme rozmixovanú plnku. Dáme piecť na strednú teplotu do rúry. Pred dopečením vyberieme a na vrch rozotrieme sneh zo 4 bielkov, alebo dáme pochúťkovú smotanu.

 

Tvarohová torta
0,5 kg tvarohu, 120 g práškového cukru, 120 g masla, 1 lyžica maizeny, 2 lyžice krupice, 2 lyžice mlieka, 3 vajcia, 1 lyžička prášku do pečiva, vanilínový cukor, kôra z citróna (resp. citrón. šťava), hrozienka,
Cukor + maslo + žĺtka vymiešame v mixéri, potom pridáme maizenu, krupicu, tvaroh, mlieko, prášok do pečiva, vanilk. cukor, sneh z bielkov, citrón, hrozienka. Pečieme vo (vymastenej, vysypanej) tortovej forme, krájame na trojuholníky, pred podávaním posypeme prášk. cukrom.
Rúra: 160stupnov, horúci vzduch, predhriať, cca 40 min.
Pozn. Namiesto hrozienok môžeme pridať iné ovocie, napr. po vrchu poukladať jahody.

 

Tvarohový z lístkového cesta
1lístkové cesto, 1 vanilkový cukor, 500ml mlieka, 5 vajec, 100g práškového cukru, 2 zlaté klasy, 500g jemného tvarohu
Lístkové cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech až po horný okraj. Do mixéru dáme žĺtky, 100g práškového cukru, vanilkový cukor a všetko rozmixujeme. Do rozmixovanej zmesi postupne pridáme mlieko a tvaroh. Nakoniec pridáme obidva zlaté klasy, ktoré premixujeme a hmotu vylejeme na lístkové cesto. Dáme upiecť na 15min do vyhriatej rúry pri teplote 180st. Medzitým vyšľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a vanilkového cukru. Natrieme ho na cesto a dopečieme pri 150st, pokiaľ sneh nezozlatne.

Posledná úprava Štvrtok, 01 Marec 2018 15:17